Bli en bättre medarbetare och se till att trivas på jobbet!

Så bidrar du till din egen arbetsglädje:

Hitta dina värderingar
För att du ska kunna trivas på din arbetsplats måste du först och främst fundera över om dina personliga värderingar stämmer överens med företagets värderingar. Känner du att organisationen inte delar dina värderingar för vad som är rätt och fel och vad som gör en bra arbetsplats? Då är det dags att sluta.
 
Gör dig själv delaktig
”Chefen bestämmer allt, vi anställda får aldrig vara med och bestämma” är en vanlig tanke hos många anställda. Chefen ansvarar för att skapa rätt förutsättningar på arbetsplatsen som gör de anställda delaktiga. Men däremot ansvarar även du som anställd för att säga vad du tycker och tänker. Ha som mål att yttra dina åsikter på exempelvis möten – istället för att muttra surt i korridoren efteråt.

Med­arbetare känner större förtroende för någon som är snäll, visar studier.

Med­arbetare känner större förtroende för någon som är snäll, visar studier.Foto: Alamy

Tror du att du måste vara hård och avståndstagande för att bli chef? Inte alls, visar flera studier. Tvärtom – det finns mycket att vinna på att vara snäll.

Hård, bestämd och lite distansierad. 

Så ser bilden av en traditionell chef ofta ut. Och många tror att medarbetarnas prestationerna ökar om chefen sätter extra press på dem. 

Emma Seppälä, doktor 
i psykologi, som studerat resultaten av modern organisationsforskning, pekar på motsatsen.

− Vad det ökar är stressen, och för mycket stress minskar produktiviteten, sam­tidigt som den ökar sjukskrivningarna och personal­omsättningen, skriver hon 
i amerikanska Harvard Business Review.

Hon förklarar att chefer vinner mer på att vara schyssta – bara de inte låter sig utnyttjas. 

Bland annat visar studier att chefer som utstrålar värme är mer effektiva, redan innan de hunnit bevisa sin kompetens, än de som satsar allt på hårdhet och skicklighet. En anledning är att med­arbetarna känner större förtroende för någon som är snäll. 

Det finns också undersökningar som visar att med­arbetare som behandlas schysst av chefen också blir schysstare mot varandra, och därmed mer produktiva, både individuellt och som team.

Så vad är en snäll chef? Enligt Emma Seppälä är det svårt att definiera exakt, men det handlar om tämligen enkla saker som att respektera och hjälpa andra, osjälviska handlingar och genuin vänlighet!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: