Back to work!

Semestern är över och fulla med energi och positivitet återgår vi till arbetet med tanken – Nu sjutton ska vi fixa alla hinder som dyker upp! MEN…

Oavsett hur kompetenta företag, team , grupper, ja alla sorters arbetsplatser är, så fattar de ofta dåliga beslut, varför?

En förklaring som jag sett är att beslut oftast fattas på samma sätt oavsett vilken typ av utmaning arbetsplatsen står inför. Många är på sätt och vis slavar under sitt nuvarande (invanda) tänkande.

vi vill ha snabba svar och lösningar på problem, självklart tycker vi alla att det är härligt med snabba lösningar för att bli kvitt tyngande problem. Men det jag personligen sett är att vi verkar vara ”programmerade” att tro att det alltid finns ett direkt samband mellan orsak och verkan och därför försöker finna lösningar som sammanfaller med denna uppfattning. Det kallas med andra ord – Linjärt tänkande. Det som ofta då glöms är att de kan finnas flera orsaker, faktorer, som tillsammans skapar en effekt. Det kallas det cirkulära tankesättet.

Linjärt tänkande kommer från logiska vetenskaper som matematik och fysik, där vi kan säga att om A är så blir svaret B. Det cirkulära tankesättet från vetenskaper som biologi och sociologi, där miljöer ständigt förändras. Vad vil jag ha sagt med det? Jo beroende på vilken miljö du arbetar i och vilka problemlösningar som ska till för just dig och/eller ditt företag , så kan du med hjälp av detta veta vilken typ av tänkande du ska använda för att lösa just era problem.

Från enkelt till kaos! Vi kan dela upp dessa i fyra olika sammanhang där utmaningar kan uppstå: 1. Det enkla sammanhanget: Här vet du de bästa metoderna och svaren. Det finns inga verkliga utmaningar, eftersom vi kan se svaren direkt. 2. Komplicerat sammanhang, här står vi inför stora utmaningar, men liknande utmaningar har lösts tidigare och vi vet vad som ska göras för att lösa det. 3. Komplext sammanhang, Här möter vi situationer/utmaningar som är mer eller mindre nya och där det inte finns bara ett rätt svar. 4. Kaotiskt sammanhang. Att vara i en krissituation. det är meningslöst att leta efter rätt svar. I den här sitsen måste vi leta efter vad som fungerar här och nu, för att utmaningarna ska blir till ett mer hanterbart sammanhang.

Det linjära tänkandet funkar alltså bra för utmaningar i enkla och komplicerade sammanhang. I komplexa sammanhang måste vi ha det cirkulära tankesättet.

Min erfarenhet är att grupper/arbetsplatser/chefer, ofta bara söker den ”ena lösningen” när de arbetar i ett komplext sammanhang. De slår sig liksom till ro med att den första möjliga lösningen är den rätta. det kan upplevas som en snabb och effektiv seger, men är sällan den bästa. Man måste alltid ställa sig frågan – är denna situation ny? måste vi använda oss av nya metoder? vad är nytt? vad kräver detta nya i nuvarande situation?

Det här tankesättet riktar sig till ALLA verksamhetsområden i landet. Även politiker, socialtjänst, polis, vårdpersonal, ungdomscoacher mm. Det tar inte längre tid och kostar inte mera om man lägger lite extra energi på att kolla upp ”problemet”, sätta det i ett av ovanstående grupper och arbeta utifrån det. Inte minst i dagsläget då Sverige ser ut som det gör!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: