Gör en plan för att klara motsättningar i arbetsgruppen!

Det är inte ovanligt att en grupp med människor som arbetar tillsammans dag ut och dag in, någon gång hamnar i konflikt. just de personer som du som chef så noggrant intervjuade under anställningsintervjun. Hur bra de än klarade din granskning av just dem, så är de liksom alla andra inte immuna mot konflikter. det kan alla hamna i.

Att som chef ha en plan när konflikter uppstår är av största vikt, framförallt om konflikten pågått länge utan din vetskap. allra bäst är så klart att vara en väldigt närvarande chef som tidigt kan upptäcka dessa konfliktsymptom och då agera direkt. Verkligheten ser inte alltid ut så för en chef, hur gärna hon/han än vill vara delaktig så funkar det inte alltid, tidsbrist kan vara en orsak, okunskap en annan. men här ger jag 3 tips på vad du som chef kan göra. Detta kräver självklart mera och även uppföljning på olika sätt.

  1. Glöm ALDRIG, att det är en människa bakom varje konflikt som ska bemötas med respekt.
  2. När konflikten uppstår, undvik det inte eller låtsas som att ingenting har hänt. Gör du det kommer allt förvärras. spänningar byggas, grupperingar bildas eller någon stå helt ensam mot resten (denna någon kan dessutom vara helt oskyldig och faktiskt vara den som har rätt). Hantera dessa obekväma problem så snart som möjligt innan problem och dåliga känslor bäddas in i det dagliga arbetet. Om du märker en konflikt mellan anställda, uppmuntra dem att hitta ett sätt att lösa det. Om konflikt utvecklas mellan två team är det en bra tid att förbättra kommunikationen mellan avdelningarna. Om du har en konflikt med en av dina anställda ska du ta itu med det privat, den konflikten är mellan er och inget som någon annan har med att göra.
  3. Boka in tid och plats så att ni kan prata en längre stund utan avbrott . Varje person bör få tillräckligt med tid att säga vad han eller hon vill ha sagt. Låt inte någon individ monopolisera konversationen eller kontrollera ämnet. Varje person bör prata om oenigheterna och hur han eller hon känner om situationen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: