Vikten av ”Bra kommunikation” på din arbetsplats!

Att inte kunna kommunicera med dina kollegor på ett vettigt sätt, kan skapa onödiga konflikter och en dålig arbetsmiljö som drabbar många och i värsta fall hela avdelningen.

Det finns lika många olika sätt att kommunicera som det finns människor. Men som tur är har en majoritet av dessa förstånd att kunna prata med sina kollegor på ett respektabelt vis.

I min arbetslivserfarenhet inom tex vården, en plats där man skall vårda andra, sätta deras bästa i första rum ja kort och gott ha medmänsklighet, har jag personligen upplevt mycket negativt och definitivt inte medmänsklighet. Allt ifrån en avdelning där personalen inte hälsade på sommarvikarier förrän de arbetat där i två somrar, inte förklarat för nyanställda hur saker och ting ska vara (för de hade ju inte varit där tillräckligt länge). detta och mycket annat fick fortgå utan någon chefs inblandning.

Den här avdelningen hade haft samma personal under mycket lång tid. de hade alla sina specifika arbetsområden och visste på klockslaget när saker och ting skulle göras. det var ordning och reda, MEN de hade skapat sin egen värld där andra inte var välkomna, för då kunde deras ordning och reda rubbas. Även dessa människor behövde semester och ibland var även de sjukskrivna, då behövdes vikarierna. De flesta vikarierna slutade, bytte jobb eller våning. De som stannade fick kämpa sig fram till en acceptans, tex gå på alla larm eller utföra de tyngsta, jobbigaste eller skitigaste uppgifterna. samtidigt som resterande ordinarie personal inte talade till dem. En stor eloge till alla dessa starka duktiga vikarier!

Det här var inget nytt för chefen, hen var väl införstådd i problematiken, men ingenting av vikt hade utförts. de hade inte fått någon utbildning i allt det de saknade, kommunikation och respekt. Hur kunde chefen missat det viktiga? Det svaret är enkelt, helt klart därför att de flesta chefer inom vården och andra platser, inte heller har någon utbildning i kommunikation och problemlösning. En chef inom vården kan ha blivit kastad in i jobbet pga att vara en duktig sköterska, en sköterska med låg frånvaro eller pga sin utbildning.

Hur ökar man då insikten hos dessa anställda som har dålig kommunikation eller som i fallet ovan, ingen kommunikation alls? De behöver hjälp från någon utomstående som lotsar dem genom olika faser som framförallt leder till självinsikt, hur beter jag mig på jobbet? Om jag blir sjuk, hur vill jag då att vikarien blir mottagen? Alla vill ha semester, då behövs vikarier och bra om samma vikarier som känner personal och brukare kommer tillbaka, eller hur? Att med utomståendes hjälp skapa mål för arbetsplatsen som man gemensamt ska nå, att hela gänget drar åt samma håll och att hela gänget får en känsla av ”VI”. Att känna sig bekväm och trygg med sina kollegor oavsett olikheter är faktiskt det som kan leda till god kommunikation.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: