Vad är motivation?

HUR MOTIVERA SINA ANSTÄLLDA?

Det handlar om de krafter som får oss att göra något vi annars inte skulle ha gjort. Förr i tiden ansåg man att motivation var två olika saker. Antingen gjorde man något för att sedan belönas, eller så gjorde man något för att slippa straff. Med tiden har man lärt att människan är lite mer avancerad än så. Maslows berömda Mästringbehovstrappa används flitigt av olika organisationer och företag idag och den är på många sätt helt ok. Men den stämmer inte heller helt hundra, för vad man kommit fram till i forskningen är att vi människor går upp och ner i denna trappa under vår livstid, inte endast uppåt. Nyare forskning- Inre motivation , människor motiveras inte av belöningar utan av en inre drivkraft. Det finns undantag i det här som i allt annat i livet, man kan säga att vid enklare arbetsuppgifter eller kort tids arbete, kan vi motiveras av belöningar. Vid arbeten som innebär kreativitet och mera problemlösningar är det däremot den inre motivationen som styr oss.Vad är då inre motivation? Tre faktorer som driver motivation. 1. Mästring – Du klarar något idag som du inte klarade igår. människor behöver upplevelsen av mästring på sitt arbete för att ha det bra. 2. Själbestämmelse – när människor får bestämma själv, ta egna initiativ och beslut, så stiger den inre motivationen. Har man däremot en arbetsplats där man styrs av tex färdiga listor med vad som ska göras, man instueras i detalj hur arbetsuppgiften ska utföras där man inte har möjligheten att använda sitt egna tänk, så sjunker den inre motivationen markant och man kan också få en känsla av att vara mindre kompetent. 3. Mening/Tillhörighet, Att känna en tillhörighet, gemenskap med något som är större än sig själv, tex sitt eget arbete i ett större sammanhang. kan vara om du tex arbetar inom vården eller på andra sätt arbetar med människor, då kan du höja tankarna oavsett hur styrd du är och känna mening med det arbete du utför och därmed ge inre motivation. Yttre motivation, tex höjd lön , jämlika löner för samma arbete. men oavsett en löneförhöjning, så påverkar det inte dden inre motivationen märkbart. Så till alla arbetsledare/ chefer – Satsa på att de anställda får använda sin inre motivation, DET GER RESULTAT!
(Utdrag från föreläsning av psykolog Tor Åge Eikerapen)

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: