Otrivsam arbetsplats…

Den stora energitjuven på en arbetsplats kan vara tex en konflikt som inte tagits itu med. konflikten har fått växa fritt och nu blivit till en enda stor bromskloss för hela organisationen. Att försöka lösa i konflikter kan vara komplicerat och utfordrande, men att bara strunta i det är ett ännu värre.

Hur uppstår då dessa konflikter? De flesta konflikterna har uppstått genom olika åsikter/meningar/värderingar om något eller personliga olikheter. I arbetslivet kan konflikter uppstå genom otydlig arbetsfördelning, det är också väldigt typiskt att parterna som konflikten uppstått mellan är beroende av varandra för att få arbetsuppgifterna gjorda. Oenighet och olikheter kan vara positivt och utvecklande , det som är avgörande om det ska bli till något negativt eller positivt är hur oenigheten hanteras av medarbetare och ledning.

En konflikt definieras som en kollision mellan enskilda individer eller grupper, där minst en av parterna känner sig hindrad, blockerad eller irriterad av den andre parten(Van der Vliert, 1984).

Enligt SCB 2017 hade 30% av personalen haft konflikt med chef eller arbetskollegor. det är den offentliga siffran och mörkertalet lär vara nog så stort. Inom vård och omsorg är problemen stora. Där är cheferna ofta så pressade av administrativa uppgifter och att få budgeten att gå ihop att de inte hinner vara närvarande i den dagliga verksamheten. En yrkesgrupp där olika värderingsfrågor som tex bemötande av patienter, tar stort utrymme.

Många chefer och ledare upplevs som konflikträdda av personalen. Att hantera konflikter på ett bra sätt är inte en medfödd gåva eller något våra chefer är vältränade på. Att gå in i konflikter emotionellt kan upplevas som att gå in i ett fullt utvecklat krig. Ju längre konflikten pågått och fått fritt utrymme att eskalera, desto svårare blir det att finna en lösning . En vanlig mänsklig reaktion kan vara att förneka konflikten, eller hoppas att den går över. dessa lösningar leder ofta till att konflikten om möjligt eskalerar och blir ännu värre.

Hur undviker man då detta i möjligaste mån? Jo varje arbetsplats måste ha sin egen policy mot mobbning och trackaserier tex. Tydliga roller och tydliga förväntningar av varandra, chef- anställd, anställd – anställd. En god konflikthantering startar med andra ord innan konflikter uppstår. Att träna medarbetare på grundläggande kommunikationsfärdigheter som tex hur vi talar till varandra, kan leda till en organisationskultur som klarar oenighet på ett konstruktivt sätt.

Som ledare/chef har du ansvaret för att ta itu med konflikter, mobbing eller trackaserier på arbetsplatsen. Det kan kännas som en tung uppgift, men det största fel du kan göra som ledare är som sagt att inte göra något alls.

Be yourself; Everyone else is already taken.

— Oscar Wilde.

This is the first post on my new blog. I’m just getting this new blog going, so stay tuned for more. Subscribe below to get notified when I post new updates.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: